ΟΙ ΣΙΒΗΡΙΚΕΣ ΦΤΕΛΙΕΣ
Οι σιβηρικές φτελιές (Ulmus pumila) προέρχονται από την ανατολική Σιβηρία την Μαντζουρία την Κορέα και την βόρεια Κίνα. Το όνομα είναι παραπλανητικό καθώς pumila σημαίνει χαμηλός ενώ οι σιβηρικές φτελιές είναι μεγάλα δένδρα.
Σιβηρική φτελιά (Ulmus pumila) |
Στην Μαδρίτη το 19o αιώνα η πεδινή φτελιά ήταν το πιο χρησιμοποιούμενο είδος. Όμως η ξηρασία και η ολλανδική ασθένεια της φτελιάς προκάλεσαν μεγάλες απώλειες και η πεδινή φτελιά αντικαταστάθηκε από την σιβηρική που έχει ταυτόχρονα ανθεκτικότητα στην ξηρασία και στην ολλανδική ασθένεια της φτελιάς.Σήμερα η σιβηρική φτελιά είναι το πιο χρησιμοποιούμενο είδος στα πάρκα της Μαδρίτης και το δεύτερο πιο χρησιμοποιούμενο στους δρόμους της Μαδρίτης μετά το πλατάνι του Λονδίνου.Περίπου 70.000 δένδρα φτελιάς υπάρχουν στην Μαδρίτη κυρίως σιβηρικής φτελιάς.Στην Ιταλία εισήχθηκαν μετά την εμφάνιση της ασθένειας για αντικατάσταση της πεδινής φτελιάς ανάμεσα στις άλλες χρήσεις για την υποστήριξη αμπελιών, μια αρχαία πρακτική που συνεχιζόταν ακόμη στην Ιταλία.
Στην Αμερική έχει γίνει αυτοφυές και διασταυρώνεται φυσικά με την Ulmus rubra όπως και στην Ισπανία όπου έχει διασταυρωθεί φυσικά με την πεδινή φτελιά.Στην Αμερική η χρήση της έχει πλέον περιοριστεί στην ύπαιθρο για ανεμοφράκτες και στις πόλεις για κουρεμένους φυτικούς φράχτες λόγω των αρνητικών χαρακτηριστικών για φυτεύσεις σε δρόμους και πάρκα όπως η μικρή διάρκεια ζωής μεταξύ 25 και 50 ετών οι πολλές προσβολές από έντομα και μύκητες και η αραιή εμφάνιση του φυλλώματος.Ο ειδικός στα ξυλώδη καλλωπιστικά Dr.Dirr έχει γράψει χαρακτηριστικά ότι αυτό το δένδρο είναι ίσως το χειρότερο και ότι δεν πρέπει να φυτεύεται πουθενά.
Το 1958 από δένδρα σιβηρικής φτελιάς στο βοτανικό κήπο του πανεπιστημίου Hokkaido της Ιαπωνίας που επικονιάστηκε από γύρη ιαπωνικής φτελιάς παρήχθη μια ομάδα σπόρων από τις οποίες έγινε η επιλογή τού κλώνου Sapporo Autumn Gold που διατέθηκε από το πανεπιστήμιο Winsconsin της Αμερικής το 1975. Γνώρισε μεγάλη διάδοση στην Αμερική και Ευρώπη καθώς τότε ήταν ο πιο ανθεκτικός κλώνος με ευρωπαικό η ιαπωνικό πρόγονο. Στην Βρετανία μια εταιρεία διέθεσε την ποικιλία αυτή δωρεάν σε σχολεία και δήμους στο πλαίσιο προγράμματος για την επιστροφή της φτελιάς στο αστικό τοπίο.
Ulmus rebona |
Ulmus Hoersholmiensis |
Ulmus regal H Cathedral πωλείται στην Αμερική και έχει μεγάλα φύλλα σαν την ιαπωνική φτελιά ενώ η προσδοκία ομοιότητας με την αμερικάνικη φτελιά που δηλώνει το όνομα της δεν πραγματοποιήθηκε όπως άλλωστε έγινε και με την Sapporo Autumn gold και οι δύο προέρχονται από τους ίδιους σπόρους από το πανεπιστήμιο Hokkaido.Η Cathedral έχει τις ίδιες αδυναμίες αλλά μεγαλύτερα φύλλα.
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου